Zodra Kerstmis nadert, verschijnt van het ene na het andere bedrijf een eigen adventskalender. Maar op welke datum begin je nou eigenlijk met een adventskalender? De meeste adventskalenders bestaan uit in totaal 24 of zelfs 25 vakjes. Dat betekent dat je op 1 december start met het openen van een verrassing. Deze kalenders lopen vervolgens doorgaans door tot en met kerstavond. Wanneer een adventskalender beschikt over 25 deurtjes, dan loopt hij zelfs door tot en met 25 december.

Adventskalender begint niet tegelijk met advent

De adventskalender is de laatste jaren in rap tempo populair geworden. De kalender is afkomstig van advent en wordt gezien als de aanloopperiode naar kerst toe. Toch loopt advent bijna nooit tegelijk met de adventskalender. Advent vindt namelijk plaats op de vier zondagen voor Kerstmis. De eerste zondag is de zondag die het dichtst bij het feest van de Heilige Andreas ligt. Vaak is dat al voor 1 december, waardoor advent eerder van start gaat dan de adventskalender.

Om die zondagen te vieren, wordt vaak een adventskaars aangestoken. Daarom vind je in verschillende adventskalenders, waaronder de Rituals adventskalender, op de zondagen ook ieder jaar een kaars terug. Deze datum van advent bepaalt echter niet wanneer de adventskalender start. Met de adventskalender start je ieder jaar op 1 december.

Verschil tussen 24 en 12 dagen adventskalender

Naast een 24 dagen adventskalender, ben je misschien ook wel eens een twaalf dagen adventskalender tegen gekomen. Je eerste gedachte is misschien dat die dan start op 13 december, maar dat is niet het geval. De 12 dagen adventskalender is eigenlijk in het leven geroepen om 12 days of christmas te vieren. Dat markeert de periode tussen de geboorte van Jezus Christus en de komst van de drie wijzen. Deze periode loopt van 25 december (Kerstmis) tot en met 6 januari (Driekoningen).