Wie heeft de adventskalender bedacht?

Adventskalenders zijn vandaag de dag enorm populair, maar wie heeft de adventskalender bedacht? Om daar achter te komen, moeten we terug naar de 19e en 20e eeuw. Toen al werd op een speciale manier afgeteld naar Kerstmis. Dat ging nog niet met de adventskalenders zoals we die vandaag de dag kennen, maar ze vormen absoluut wel de basis van de hedendaagse aftelkalenders.

Aftellen naar Kerstmis

De allereerste tekenen van de adventskalender dateren al uit 1851. Toentertijd werden zelfgemaakte adventskalenders gebruikt als telhulpmiddel. Vaak kregen volwassenen van kinderen de vraag wanneer het Kerstmis is. Dat moest anders en zo werd een oplossing bedacht. Verschillende ideeën werden bedacht om kinderen houvast te geven.

Zo hingen gezinnen bijvoorbeeld vanaf 1 december 24 dagen lang een nieuwe foto aan de muur. Een andere variant uit die tijd is er één met krijtstrepen. Op 1 december worden 24 krijtstrepen op de muur getekend waarna de kinderen iedere dag één lijn mochten uitvegen. Op die manier werden kinderen betrokken bij het aftellen, werd ze geduld bijgebracht en konden ze zich samen met hun ouders voorbereiden op de kerstdagen. Ook gaan er verhalen rond dat in sommige gezinnen iedere dag een rietje in de kribbe werd gelegd. Zo werd het besef van tijd groter en zou het kindje Jezus lekker zacht liggen als hij aankwam.

Eerste gedrukte adventskalender

Op de eerste gedrukte adventskalender moeten we echter langer wachten. Die verschijnt pas in 1903 als de Duitse boekhandelaar en uitgever Gerhard Lang ‘Im Land des Christkinds‘ uitbrengt. Het werd een speciale knutsel adventskalender waarbij men 24 plaatjes uit kon knippen en op een ander vel kon plakken in de daarvoor bestemde velden. Al deze plaatjes hadden iets te maken met het geloof. Je ziet de adventskalender op onderstaande foto.

Gerhard Lang eerste gedrukte adventskalender

Eerste chocolade adventskalender

In de jaren daarna werden heel wat nieuwe adventskalenders uitgebracht. Dit waren dan voornamelijk varianten van protestantse en katholieke drukkerijen. Vanaf 1920 verschenen er steeds vaker adventskalenders waarbij luikjes geopend konden worden, zoals we dat vandaag de dag ook kennen van adventskalenders. Een aantal van de meest populaire zijn afkomstig van de uitgeverij van Lang genaamd Richhold & Lang. Na het succes van zijn eerste gedrukte adventskalender, besloot hij door te gaan.

Hij werd geïnspireerd om adventskalenders te maken door zijn moeder. Zij verraste hem vroeger tenslotte met een zelfgemaakte adventskalender waarbij Gerhard iedere dag een snoepje mocht eten. Deze werden door zijn moeder op karton geplakt. Niet veel later bracht Lang dan ook de eerste chocolade adventskalender uit die men zelf kon vullen met chocolade.

Eerste adventskalender in Nederland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kenden de adventskalenders een zware tijd. Karton was op rantsoen gesteld en het werd verboden om kalenders me afbeeldingen te drukken. Even leek het dan ook over en uit voor de adventskalender, maar na de oorlog werd de productie snel hervat. Na de Tweede Wereldoorlog waaiden de adventskalenders ook over naar Nederland.

In 1958 verschenen voor het eerst adventskalenders die vanuit de fabrikant al gevuld waren met chocolade. De laatste jaren is van het christelijke aspect van een adventskalender niet veel meer over. Alhoewel ze gebruikt worden om mee af te tellen naar Kerstmis, zijn de geloofsovertuigingen erop grotendeels verdwenen. Daarnaast zijn ze tegenwoordig niet alleen maar meer gevuld met chocolade of afbeeldingen. Zo vind je ze nu ook met beauty producten, speelgoed en nog veel meer.