Met adventstijd wordt de periode in aanloop naar Kerstmis genoemd. Deze periode begint op de vierde zondag voor kerstmis. Ieder jaar is dat dan ook op een andere dag. In 2023 begint advent op zondag 3 december. Vanaf dat moment bereiden de christenen zich voor op het kerstfeest.

Eerste adventviering onbekend

Tegenwoordig is advent geen onbekend begrip meer. Wat veel mensen echter niet weten, is dat advent al lang gevierd wordt. Alhoewel moeilijk te bepalen is wanneer het voor het eerst geïntroduceerd werd, lijken we terug te gaan naar rond 500 om voor het eerst met advent te maken te krijgen.

Vier zondagen tijdens adventstijd

Tegenwoordig ziet advent er echter wel wat anders uit. Zo beslaat het nu de vier zondagen voor Kerstmis. Op zijn vroegst kan de eerste zondag op 27 november zijn en op zijn laatst 3 december. De laatste zondag valt in de periode van 18 tot en met 24 december. De laatste dag van advent is echter altijd op 24 december. Zo kan de periode van advent dus variëren tussen de 22 tot 27 dagen. De vier adventszondagen op rij:

AdventszondagVroegste datumLaatste datumNaam
Eerste zondag27 november3 decemberLevavi
Tweede zondag4 december10 decemberPopulus Sion
Derde zondag11 december17 decemberGaudete
Vierde zondag18 december24 decemberRorate

Aftellen met een adventskrans

Vooral in Duitsland en Scandinavië wordt voor advent gebruik gemaakt van een adventskrans. Deze maken de periode voor Kerstmis symbolisch zichtbaar. In deze landen vind je deze adventskransen terug in kerken, scholen en huiskamers. Ook in Nederland zien we dit steeds vaker gebeuren. Iedere adventszondag wordt traditiegetrouw een kaars aangestoken.

De populaire adventskalender

In Nederland zijn adventskalenders de laatste jaren uitgegroeid als dé manier om af te tellen naar Kerstmis. Wat niet iedereen weet, is dat ook deze adventskalenders zijn overgewaaid vanuit Duitsland. In eerste instantie werden adventskalenders vooral gemaakt voor kinderen om ze houvast te geven in december. Voor hen is het tenslotte moeilijk om de data bij te houden en te weten wanneer het Kerstmis is. Een adventskalender maakt dit makkelijker door op 1 december te beginnen met aftellen.

Vanaf die datum kan iedere dag een verrassing tevoorschijn gehaald worden. Waar dat vroeger vooral chocolade was, zijn deze adventskalenders tegenwoordig in heel wat verschillende categorieën onder te verdelen. Zo zijn er speciale varianten voor volwassenen én kinderen.

Bekijk alle adventskalenders