Wat is een adventskalender? Adventskalenders hebben de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. De kans dat je al eens van een adventskalender hebt gehoord, is dan ook groot. Maar wat is een adventskalender precies, waar komen de adventskalenders vandaan en waarom zijn ze zo populair?

Met een adventskalender tel je af naar Kerstmis. Je begint met de adventskalender in de meeste gevallen op 1 december met het openen van een deurtje en haalt de laatste verrassing op kerstavond of op eerste kerstdag tevoorschijn. Het uiterlijk van adventskalenders kan nogal flink verschillen. Door bedrijven wordt vaak gekozen voor één grote doos met daarin alle verrassingen verstopt achter gesloten vakjes. Het nummer verklapt welk deurtje je op welke dag mag openen. Zo staat de 1 voor 1 december, de 2 voor 2 december en ga zo maar door.

Adventskalender voor Kerstmis

In sommige gevallen, zoals bij de Rituals adventskalender, is de doos volledig in het teken van Kerstmis gemaakt. Zo brengt de kalender jouw huis meteen in kerstsferen. Daarnaast worden ook steeds vaker kisten en dozen gebruikt die hergebruikt kunnen worden. Zo krijgt de adventskalender meteen een duurzaam tintje. Kies je bijvoorbeeld voor een beauty adventskalender, dan kan je de doos steeds vaker ook gebruiken om je make-up en kwasten in op te bergen. Daarnaast zijn er de adventskalenders waarbij ieder cadeautje in een los zakje of doosje zit. Dit zien we vooral vaak terug bij zelfgemaakte adventskalenders.

Waar komt de adventskalender vandaan?

Vandaag de dag zijn adventskalenders niet meer weg te denken, maar waar ligt de oorsprong? Het ziet ernaar uit dat we voor de allereerste adventskalenders terug moeten naar de 19e eeuw. Toen al werden ze door christenen gebruikt om zich voor te bereiden op Kerstmis, al zagen de kalenders er toen uiteraard wel anders uit dan nu. Een adventskalender kan dan ook het best omschreven worden als een hulpmiddel om mee af te tellen naar Kerstmis.

Waar komt de adventskalender vandaan
Waar komt de adventskalender vandaan?

Adventstijd

Dat aftellen gebeurt in de adventstijd (de periode voor kerst). Misschien is het je al eens opgevallen dat sommige adventskalenders iedere zondag een kaars als verrassing hebben. Dat is niet zonder reden. In het Christendom worden tijdens de vier zondagen voor kerst een kaars aangestoken. De kaarsen staan vaak in een adventskrans die zowel thuis als in de kerk wordt gebruikt. Iedere zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag branden ze uiteindelijk allemaal en hebben ze verschillende lengtes omdat de één al langer gebrand heeft dan de ander.

Adventskalender: Wat is het?

Bij de adventskalender gaat het net een beetje anders. Deze beginnen niet per se op een zondag, maar starten op 1 december. Vroeger werden deze adventskalenders vooral gebruikt om kinderen af te laten tellen naar Kerstmis. Zo zaten achter de deurtjes vaak chocolade en snoep verstopt. Met name in Duitsland en Oostenrijk waren ze erg populair.

Tegenwoordig maakt bijna ieder bedrijf wel zijn eigen adventskalender. Kon je vroeger slechts een chocolade adventskalender vinden in de winkel, heb je tegenwoordig de keuze uit honderden adventskalenders per jaar met voor ieder wat wils.

Adventskalender betekenis

In het Christendom wordt de aanloopperiode naar Kerstmis ‘advent’ genoemd. Dit stamt af van het Latijnse woord ‘adventus’ dat staat voor ‘komst’. In deze periode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest. Een kalender wordt op zijn beurt omschreven als een systeem waarin tijd wordt ingedeeld in perioden. Zo is dan ook de adventskalender ontstaan.

Adventskalender betekenis
Adventskalender betekenis

Wat voor adventskalenders zijn er?

Ooit maakte je misschien kennis met een adventskalender door een chocolade adventskalender. Deze waren vroeger in Nederland al erg populair, maar hebben inmiddels wel een flinke upgrade gehad. De chocolade adventskalender is echter al lang niet meer de enige kerstkalender die je tegenwoordig koopt. Zo vind je tegenwoordig voor iedereen wel een leuke adventskalender. Kijk bijvoorbeeld eens in de volgende categorieën:

Waar een adventskalender kopen?

Nu je alles weet over het ontstaan van de adventskalender, vind je het misschien zelf ook wel leuk om met een kerstkalender af te tellen naar Kerstmis. Maar waar en wanneer koop je nou de leukste adventskalenders?

Adventskalenders worden vaak rond de zomer aangekondigd en gaan vervolgens vanaf september/oktober in de verkoop. Wil jij er zeker van zijn dat je jouw favoriete adventskalender scoort? Dan doe je er goed aan om de adventskalender online te bestellen. Zowel bol.com als Amazon is verantwoordelijk voor een groot aanbod. Ook in de winkels vind je zo nu en dan een adventskalender, maar dit zijn vaak vooral de veelvoorkomende speelgoed- en chocolade adventskalenders.

Wil jij dit jaar geen adventskalender missen? Word dan ook snel gratis lid van onze Facebook-pagina. Hier houden we je op de hoogte van alle nieuwe adventskalenders en weet je meteen wanneer ze in voorraad zijn. Heb jij een adventskalender gezien waarmee je wil aftellen naar Kerstmis? Wacht dan niet te lang met bestellen. Vooral de populaire adventskalenders zijn doorgaans binnen no time uitverkocht omdat ze slechts in beperkte oplage verkocht worden.