Hoeveel dagen heeft een adventskalender?

Een adventskalender heeft meestal 24 dagen. Daarmee begin het aftellen op 1 december en eindigt het op 24 december. Elke dag van december tot en met Kerstavond open je een vakje of deurtje van de adventskalender om een verrassing te onthullen. Zo tel je op een leuke en ontspannen manier af naar Kerstmis. Deze manier van aftellen naar Kerstmis is al sinds het begin van de negentiende eeuw een traditie. De laatste jaren hebben deze speciale aftelkalenders echter flink aan populariteit gewonnen.

25 dagen adventskalender

Misschien is het je ook weleens opgevallen dat er ook verschillende 25 dagen adventskalenders op de markt zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Lookfantastic adventskalender. Deze 25 dagen adventskalenders kom je voornamelijk tegen in Engeland en waaien zo nu en dan ook over naar Nederland. In Engeland wordt namelijk niet afgeteld naar Kerstavond, maar naar Kerstmis op 25 december.

Twaalf dagen adventskalender

Er bestaan ook adventskalenders met 12 dagen. Deze kalenders worden door mensen op verschillende manieren gebruikt:

  • Een 12-daagse advent kalender staat voor veel mensen symbool voor ‘De Twaalf dagen van Kerstmis’. Zij starten met het openen van een vakje op 25 december en doen dat tot 6 januari (Driekoningen).
  • Sommigen beginnen hier op 13 december mee en openen tot de 24ste iedere dag een vakje.
  • Anderen kiezen ervoor om vanaf 2 december om de dag een vakje te openen.

Deze 12-daagse adventskalenders zijn minder gebruikelijk dan de traditionele 24-daagse kalenders.